Waarom een e-sigaret? 20 Argumenten die weergeven waarom een e-sigaret verantwoorder is dan een sigaret

Kent u ook van die mensen die eeuwig uw E-sigaret neerhalen? Of leest u ook verhalen over het eindeloze gezeur over de E-sigaret? Meestal zijn het artikelen zonder degelijke argumenten en feiten. Vaak is er geen vooronderzoek gedaan voordat de media, regering of andere personen de E-sigaret afkraken en als een slecht product neerzetten.

Wat de reden ook is, we moeten allemaal begrijpen dat dit een nieuw product is dat gekoppeld wordt aan een product die bekend staat als slecht. Het nabootsen van het roken moet minstens zo slecht zijn als het echte roken is dan ook vaak de gedachtegang. In dit artikel nemen wij 20 argumenten onder de loep van anti-rokers en rokers.

Hieronder vindt u een 15 argumenten van anti rokers:

 1. Elektronische sigaretten zijn een groot risico voor de bevolking.

Dit is het meest gebruikte argument tot nu toe. De E-sigaret wordt vaak vergeleken met een reguliere sigaret. Sommige studies hebben sporen van nitrosaminen gevonden in de cartridge van een E-sigaret. De hoogte hiervan was vergelijkbaar met een nicotinepleister maar veel lager dan in een sigaret. Tot nu toe heeft geen enkele studie giftige stoffen kunnen ontdekken in de damp van een E-sigaret.

Nitrosaminen zijn bijna niet te vermijden, deze stof wordt geproduceerd tijdens het consumeren van vele groentes. De damp van een E-sigaret inademen in een gesloten ruimte is veiliger dan de grote hoeveelheid giftige stoffen die we dagelijks in de grote stad inademen.

Dr. Michael Siegel, Boston university School of Public Health

“ De cijfers laten zien dat de E-sigaret een positieve invloed heeft op de volksgezondheid. De verkoop van sigaretten gaan omlaag en de bevolking gaat over op het dampen van de E-sigaret. Dit zorgt voor een verbetering in de volksgezondheid. Dat betekent minder ziektes en sterfgevallen. Dat kan nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid zijn.”

Gregory Conley, wetgevende directeur van CASAA

“ Er is geen bewijs dat de E-sigaret een gevaar is voor anderen. Het klopt dat er is bewezen dat er een hoeveelheid chemische stoffen vrijkomen, echter zijn deze niet te zien als zeer gevaarlijk.”

2. Je rookt nog steeds

De E-sigaret ziet eruit als een sigaret maar produceert een wolk van damp in tegenstelling tot de sigaret. Toch zien vele mensen het verschil niet. De damp van een E-sigaret kan je vergelijken met het uitademen op een koude dag. Dit gebeurt ook met een E-sigaret alleen is dit een vloeistofmengsel (de e-liquid) waarvan er een rookwolk vrijkomt bij een hogere temperatuur.

Dr. Murray Laugesen, Nieuw-Zeeland ervaren onderzoeker op Rookbeleid en sigaretten

“ Op het eerste gezicht ziet het er hetzelfde uit. Het verschil is dat je bij roken het moet aansteken en heeft het een geur. Bij dampen is hier geen sprake van, alles gaat in werking door het nemen van een trekje.”

3. De E-sigaret laat je gevaarlijke metalen deeltjes inademen

Een in april gepubliceerde studie vond deeltjes metaal in de damp van een bepaald merk E-sigaret. Deze metalen deeltjes waren al bekend en vergeleken met de metalen deeltjes in sigarettenrook. De metalen deeltjes uit de E-sigaret waren vergelijkbaar met metalen deeltjes uit inhalatie medicijnen en goedgekeurde nicotine inhalatoren.

Dr. Konstantinos Farsalinos, Cardiologie Onderzoeker

 De onderzoekers vonden inderdaad metalen deeltjes die de longen kunnen bereiken deze waren echter 880 keer minder dan in de sigaret.”

 4. E-sigaret smaakjes zijn gericht op minderjarigen

De smaken van de E-liquids zijn vaak zoet zoals fruit en populaire drankjes zoals pina colada. Het is niet raar dat de anti-rokers nu beweren dat de E-sigaret een bedreiging is voor minderjarigen. Ze vergeten echter dat de E-sigaret in verhouding tot de sigaret, in de beginfase, een stuk duurder is. Naast de E-sigaret moeten er ook navullingen en misschien reserve onderdelen aangeschaft worden.

Een pakje sigaretten is qua prijs veel makkelijker bereikbaar voor minderjarigen. Als het gaat om de smaak genieten volwassenen er evenveel van als minderjarigen. De echte bittere tabaksmaak is voor de E-sigaret moeilijk na te bootsen doordat er geen sprake is van verbrand papier of tabaksbladeren.

Ons product is absoluut niet gericht op minderjarigen ons product is bedoeld voor rokers van 18 jaar en ouder om een minder schadelijk alternatief te bieden.

Phil Busardo, Proef Uw JuicePhil Busardo, Reviewer en damper – TasteYourJuice:

“Voordat ik mijn mening geef over de E-sigaret wil ik duidelijk maken dat de E-sigaret niet verkocht mag worden aan minderjarigen.

Misschien moeilijk te geloven maar ook volwassenen houden van smaakjes. Een aantal van onze smaakpapillen overleven als we ouder worden. Misschien een overdreven voorbeeld maar als we zeggen dat de smaken van de e-sigaret leiden tot een verslaving, dan moeten we ook gaan kijken naar andere producten. Een populair Vodka bedrijf heeft de volgende smaken; Mango, Passionfruit, Framboos, suikerspin etc. Als de smaken van de E-sigaret leiden tot een verslaving zou dit ook kunnen gelden voor de vodka smaken.”

5. Er zit giftige antivries in de E-liquid

Vaak wordt er vertrouwd op de studies van de FDA( Food and Drug Administration) .  Zij onderzoeken producten en concluderen daarna of het veilig genoeg is om op de markt te blijven. Tijdens een onderzoek hebben ze in 1 van de 18 vullingen van de E-sigaret een giftige stof gevonden. Na dit onderzoek heeft geen enkel andere onderzoek deze chemische stof gevonden. Dit blijkt erop dat er onderzoek is gedaan op een verontreinigd apparaat. In vergelijking met de sigaret die duizenden chemische stoffen bevat weten we precies wat er in de E-sigaret zit.

In de E-sigaret zitten vier ingrediënten:

  • Propyleenglycol
  •  plantaardige glycerine
  • GRAS aroma
  • nicotine

6. E-sigaretten zijn een hulpmiddel om uiteindelijk echt te gaan roken

Elektronische sigaretten zijn niet bedoeld voor gebruik door niet – rokers. Ze werden ontworpen en verkocht als een veiliger alternatief voor rokers op zoek naar een betere vorm van roken. Bovendien smaakt sigarettenrook verschrikkelijk vergeleken met de zoete damp van een e-sigaret, een afschrikmiddel voor iedereen die probeert om een omgekeerde overstap te maken.

 7. Je weet niet wat je inademt

We weten precies wat er in de E-sigaret zit. Recente studies hebben onderzocht dat de stoffen ver onder de veiligheidslimiet zitten.

 8. Die batterijen zijn tikkende tijdbommen

Bij een man uit Florida ontplofte een E-sigaret in zijn mond. Hierdoor verloor hij een aantal tanden en een stuk van zijn tong. Hierbij is niet verteld dat de E-sigaret die hij gebruikte een zelfgemaakt apparaat was met gestapelde batterijen. Batterijen stapelen wordt niet aanbevolen. Voor uw eigen veiligheid en het opfrissen van uw vaardigheden kijk dan op het damp forum.

Nick Green, GrimmGreenNick 

“Mensen moeten niet vergeten dat alle batterijen gevaarlijk zijn. Eenvoudig onderzoek op internet kan al verschil maken. Overlaad het niet, vraag niet meer van uw accu dan het aankan. Betaal dat beetje extra en krijg een hoge kwaliteit batterijen, goedkope batterijen zijn het niet waard.”

9. Nicotine is giftig en veroorzaakt kanker

Vaak wordt er gedacht dat nicotine de kankerverwekkende stof is in sigaretten. Na 2 jaar lang onderzoek te hebben gedaan op lab muizen hebben de onderzoekers geconstateerd dat nicotine geen schadelijk effect heeft bij inademing. Als nicotine de boosdoener was zou de FDA bijvoorbeeld inhalatoren nooit goedkeuren. Natuurlijk is nicotine wel giftig bij inname van grote hoeveelheden dus zorg ervoor dat uw E-liquid goed wordt bewaard en buiten bereik van kinderen.

10. E-sigaretten laten anderen onbewust meeroken

De damp van een E-sigaret verdwijnt binnen enkele seconden vergeleken met de rook van een sigaret. Bij een sigaret inhaleer je telkens dezelfde nicotine, dit noemen we tweedehands nicotine. Bij een E-sigaret is hier geen sprake van en is de hoeveelheid nicotine veel minder dan bij tabaksrook.

 11. Je bent gewoon nog steeds verslaafd aan nicotine

Nicotine is en blijft een verslavende stof. Wanneer een roker overschakelt naar de E-sigaret consumeren ze nog steeds nicotine. In de E-liquid is de hoeveelheid nicotine zelf te bepalen. Vaak verlagen dampers hun hoeveelheid nicotine geleidelijk. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 73% van de dampers met behulp van de E-sigaret stopt met dampen na ongeveer 52 weken.

Sommige rokers willen niet stoppen met roken maar willen minder drastisch roken met minder schade aan hun lichaam dit doen ze door middel van de E-sigaret. Wilt u ook uw nicotine behoefte leren afbouwen? In het artikel “nicotine afbouwen met de e-sigaret” kunt u daar meer over vinden. Daarnaast zijn er nog meer alternatieven zoals de shisha pennen die geen nicotine bevatten.

 Scott Ballin, tabak en volksgezondheid expert:

“Het is niet de nicotine die schade veroorzaakt, maar de manier waarop nicotine wordt afgegeven. Roken is de belangrijkste doodsoorzaak. De risico’s verdwijnen in een niet brandbare vorm. E-sigaretten zijn een niet brandbaar product die dus minder gevaar meebrengen.”

12. Gewoon stoppen met roken is makkelijker

Niet omdat de buurman makkelijk kan stoppen met roken kan een ander dat ook. De E-sigaret zorgt er niet voor dat je geen terugval kan krijgen op het normale roken. Er zijn rokers in verschillende mate. De meeste daarvan hebben al geprobeerd te minderen of gewoon te stoppen. Aan de cijfers te zien is er slechts 3,5% van de rokers ook daadwerkelijk gestopt met roken.

Omdat de E-sigaret nieuw op de markt is hebben we nog geen concrete cijfers over hoeveel procent van de dampers een terugval heeft gehad. Door middel van kleine onderzoeken kunnen we ervan uitgaan dat 30-50% werkelijk is gestopt met roken.

 13. E – Sigaretten bevatten nitrosaminen

Anti-rokers zullen blijven hameren op het feit dat er nitrosaminen in de E-sigaret zitten. Ze weten echter niet dat de hoeveelheden bijna niet op te sporen zijn. Er is geen twijfel mogelijk dat de hoeveelheid chemische stoffen vele malen lager zijn dan chemische stoffen in een sigaret.

 14. E-sigaretten kunnen longschade veroorzaken

Een studie heeft bewezen dat de E-sigaret de luchtwegweerstand van rokers zonder COPD of astma verhoogt. Een tijdelijke verhoging van de luchtwegweerstand kunnen geen longschade of verlaging van de bloed-zuurstof niveaus veroorzaken. Vochtigheid, koude lucht en lichaamsbeweging kunnen ook leiden tot een luchtwegobstructie maar het is niet bekend of dit ook de longen beschadigd.

Dr. Gilbert Ross, Medisch en Executive Director – American Council on Science and Health ( ACSH ):

“ De ingrediënten van de e – sigaret damp zijn waterdamp met nicotine ( meestal ), glycerine / plantaardige smaakstoffen, en propyleenglycol ( GRAS volgens de FDA ). Ik weet niet zeker wat ik kan toevoegen. Geen van de bovengenoemde dampbestanddelen heeft aangetoond schade te brengen in experimentele of epidemiologische studies. “

15. E – sigaretten zijn niet goedgekeurd door de FDA

De FDA heeft nog geen goedkeuring gegeven voor de e-sigaret omdat ze nog niet volledig zijn onderzocht. Niets is 100% veilig maar de e-sigaret is veiliger dan de sigaret en zou eventueel miljoenen levens kunnen redden.

Argumenten van huidige Rokers:

16. Die dingen werken niet eens

Sommige rokers hebben 1 keer een E-sigaret geprobeerd van hun lokale supermarkt of benzinepomp en waren hierin teleurgesteld. Niet alle E-sigaretten zijn gelijk en waarschijnlijk niet geschikt voor zware rokers. Laat u informeren over de sterktes van de E-liquid en overvloed aan smaken. Wijs deze mensen naar online fora of kijk op onze website om een goede e-sigaret starterskit te vinden.

 17. E-sigaretten zijn anders qua omvang

E-sigaretten worden gemaakt in verschillende vormen en maten. Grotere persoonlijke starterkits worden steeds groter en rokers zouden het formaat vreemd vinden. Een pakje sigaretten is vrij omvangrijk en ook zichtbaar in een broek of borstzak.

 18. E-sigaretten zijn slechts een tijdelijke rage

E-sigaretten worden steeds populairder. Vaak wordt het gezien als een rage. Sinds 2007 zijn de E-sigaretten op de markt en stijgt de verkoop met de jaren. Het feit dat miljoenen rokers hun gezondheid is verbeterd betekent dat de e-sigaretten hun werk doen en geen rage zijn.

19. Het is teveel gedoe

Als een roker een damper zijn werk ziet doen lijkt het zoveel moeite. Voor elk soort damper is er een E-sigaret. Sommige zijn tweedelig met verwisselbare cartridges en andere maken gebruik van E-liquids. Zorg ervoor dat je jouw type E-sigaret vindt.

 20. Ik krijg toch wel kanker

De E-sigaret bevat veel minder chemische stoffen dan de sigaret en elimineert de damper van vele stoffen die ademhalingsproblemen veroorzaken. Door te dampen verminder je de schade aan je longen en zal de kans op kanker veel kleiner zijn.

Tijdens dit artikel hebben we 15 argumenten beantwoord van mensen die tegen roken zijn. En 5 argumenten van rokers die tot nu toe nog niet zijn overgestapt naar de E-sigaret.

Hierin zie je dat er is nagedacht over de E-sigaret en dat er op elk argument wel een relatief goed en bewezen antwoord is. Is de E-sigaret veilig? Aan de hand van gebruikerservaringen kunnen wij zeggen dat de E-sigaret een beter alternatief is. Is het een hulpmiddel om te stoppen met roken? Ja, u zou dit als hulpmiddel kunnen gebruiken door middel van de verschillende liquids. Wat houdt u nog tegen om over te stappen op de E-sigaret? Het formaat? De verschillende verhalen of gewoon twijfels? Voordat u zo drastisch “nee” zegt tegen een E-sigaret, verdiep u dan eerst in de verschillende soorten E-sigaretten en zorg ervoor dat u een E-sigaret vindt die bij u past.

De E-sigaret is een milieuvriendelijkere manier om te roken en een beter alternatief voor uw gezondheid. Denk na het lezen van dit artikel eens na waarom u nog steeds tegen de E-sigaret bent of het niet wilt proberen en laat ons weten wat uw reden hiervan is. Misschien hebben wij het juiste antwoord op uw vraag en wordt u of een van uw naasten alsnog een damper.

Bedankt voor het lezen.

Ons product is bedoeld voor rokers van 18 jaar en ouder om een minder schadelijk alternatief te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *