Elektronische sigaret | De handleiding voor beginners

De shisha pen, e-sigaretten, elektronische sigaretten, dampen noem het maar op. Elektronisch roken is het nieuwe alternatief. Wilt u nou stoppen met roken, roken met minder risico’s of simpelweg geld besparen? Dan is de e-sigaret de juiste keuze voor u!

De handleiding voor beginnende e-rokers / dampers legt in detail uit wat elektronische sigaretten zijn, de onderdelen die gebruikt worden, de liquid die verdampt wordt, hoe het te gebruiken en geeft een paar tips en trucjes weer.  In deze handleiding komen de o.a. de volgende belangrijke onderdelen terug:

 

Is dampen de juiste keuze voor jou?

Voor iedereen die rookt is het antwoord simpel, JA! Een simpel feit; normale sigaretten bevatten meer dan 2000 stoffen waarvan er zeker 50 zijn die kanker kunnen veroorzaken.

De liquid van een elektronische sigaret bevat slechts, Glycerin, Propylene Glycol, natuurlijke-en-kunstmatige kleurstoffen.  Al deze stoffen zijn ook terug te vinden in alledaagse voedingsproducten, zoals muffins, cupcakes e.d.

De nicotine die wordt gebruikt in liquids kunt u natuurlijk ook terug vinden in nicotine pleisters, kauwgom en normale sigaretten.

Indien u niet rookt of ooit heeft gerookt raden wij de e-sigaret niet aan, ook de versie zonder nicotine niet. De e-sigaret is en blijft een variant van roken. Het simuleert de gedragingen en geeft de gebruiker een soortgelijk gevoel. Door deze gedraging over te nemen, kan het een gebruiker nieuwsgierig maken naar nicotine. Daarnaast raden wij de e-sigaret ook niet aan als je allergisch bent voor bepaalde voedingsproducten, smaak-en/of kleurstoffen of als je zwanger bent. Neem hiervoor eerst contact op met je lokale huisarts.

De elektronische sigaret

 

De e-sig, kort voor elektronische sigaret, is een apparaat die wordt aangestuurd door een batterij waarmee een gedoseerd aantal milligram nicotine wordt geproduceerd door middel van een oplossing die verdampt wordt. De elektronische sigaret maakt gebruik van een oplaadbare batterij die het verwarmingselement aanstuurt. De e-liquid (meer over E-liquid hieronder) komt in contact met het verwarmingselement en wordt vervolgens verdampt. Hierdoor kunt u gemakkelijk aan uw nicotine behoefte voldoen.

De onderdelen van een elektronische sigaret

Het design van een elektrische sigaret is vrij simpel, het bestaat echter uit meerdere onderdelen die allemaal hun eigen functie hebben. Hieronder hebben wij de standaard onderdelen beschreven die een complete e-sigaret maken, sommige onderdelen kunnen vervangen worden door een andere stijl of kleur.

 

 • De tube: is de behuizing van de e-sigaret. Sommige tubes komen in verschillende vormen en maten, dit verschilt vaak aan de grootte van de batterij en de interne elektronica. De tube is meestal de onderkant van de elektronische sigaret.
 • De batterij:  de batterij is de krachtbron van de e-sigaret. Het gros van de batterijen voor e-sigaretten zijn Li-ion (Lithium Ion) batterijen in plaats van de reguliere alkaline of Ni-Cad (nickel Cadmium). Het grote verschil tussen deze batterijen is de levensduur maar ook de spanning (kracht van de batterij) die wordt afgegeven. Een Li-ion batterij zal dezelfde kracht behouden ook al raakt het leeg, de li-ion batterij geeft een constante spanning af wanneer het vervolgens leeg raakt zal het lampje aan de bovenkant van de e-sigaret gaan knipperen om aan te geven dat het tijd is om op te laden.
 • De power knop (handmatig of automatisch):  De aan/uit knop activeert de batterij van de e-sigaret, die vervolgens het verwarmingselement (verstuiver) aanstuurt. Sommige knoppen hebben meerdere functies, zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij sommige e-sigaretten 5 keer achter elkaar te drukken waardoor de esigaret “op slot” staat.  De shisha pen en ook sommige elektronische sigaretten bevatten geen aan/uit knop. Deze wordt namelijk automatisch geactiveerd door een trekje te nemen aan het uiteinde van de sigaret.
 • De Atomizer / Cartomizer (verstuiver): De atomizer of verstuiver bevind zich in het midden van de e-sigaret en is verbonden met zowel de batterij als het mondstuk. Dit kleine stukje zorgt voor de magie. De verstuiver heeft 2 onderdelen erin, het verwarmingselement en een lont. Het verwarmingselement spreekt voor zich, het verwarmt wanneer de batterij wordt geactiveerd waardoor de liquid verdampt wordt. Het lontje in de verstuiver bestaat uit kleine stukjes verschillende materialen, het lontje zorgt ervoor dat de liquid wordt doorgegeven aan het verwarmingselement.
 • Het mondstuk: is te vinden aan de bovenkant van de e-sigaret en is verbonden aan de verstuiver.

 

E Liquid

 

E-liquid, E-juice of Niquid is het middel dat wordt verdampt en de drijfkracht van een e-sigaret. De hoofdingrediënten van e-liquid zijn:

 • Propylene glycol
 • Glycerin
 • Smaakstoffen en
 • Nicotine

De liquids komen in verschillende gradaties van nicotine, afhankelijk van je wensen als gebruiker. De liquids zijn verkrijgbaar in de volgende gradaties:

 • 0MG Nicotine
 • 6MG Nicotine (voor de lichte roker)
 • 12MG Nicotine (voor dezelfde behoefte als een normale sigaret, standaard aanbevolen)
 • 18MG Nicotine (voor de zware roker)

Om te weten hoeveel mg nicotine je nodig hebt als beginner zal je moeten experimenteren. Maar je kunt ook “spelen met liquids” bijvoorbeeld een tabaksmaak van 6MG nicotine mengen met een koffiesmaak van 0MG nicotine.

Liquids maken het ook mogelijk af te bouwen. Door een maand lang gebruik te maken van 11MG nicotine en vervolgens een maand lang 6MG nicotine bouw je de behoefte naar nicotine af en behoud je het gevoel van het roken van een normale sigaret. De shisha pennen bevatten geen nicotine.

Hoe moet ik dampen?

Elektronische sigaretten gebruiken en leren dampen is vrij makkelijk ondanks dat het meer “zuigkracht” vergt dan de traditionele sigaret, is het een veel beter alternatief. Zodra je begrijpt wat er nodig is om een elektrische sigaret te gebruiken (die bestaat uit een opgeladen batterij en atomizer/cartomizer gevuld met e-liquid), zijn hier enkele handige tips over dampen:

1. Wanneer je voor de eerste keer dampt is het een nieuwe ervaring voor je longen, ze zullen het dan ook niet herkennen als de rook die normaliter van een sigaret afkomt. Je longen zijn namelijk gewend aan de rook van een tabakssigaret wat het compleet tegenovergestelde is van waterdamp.

Met een traditionele sigaret trek je 1 keer hard om rook te genereren, wanneer je aan het dampen bent zal je langzaam en iets langer een trek nemen. Niet vergeten: de liquid bevind zich in de atomizer, dus je wilt niet te hard trekken waardoor er liquid in je mond terecht komt.

2. Wanneer je de damp inhaleert, des te langer je het in je mond houdt hoe minder damp je uitblaast.

3. Dampen is een persoonlijke ervaring, na verloop van tijd zal je je eigen stijl ontwikkelen van dampen die fijner aanvoelt voor jezelf. Dit zijn slechts simpele richtlijnen voor je eerste keer dampen.

Wat heb je nodig om te beginnen met elektronisch roken?

Om te starten met elektrisch roken heb je de volgende onderdelen nodig:

 • Een batterij;
 • Een atomizer;
 • Een mondstuk;
 • Een oplader;
 • E-liquid

Gelukkig bieden wij starter kits aan die alles bevatten wat je maar nodig hebt, inclusief een simpele handleiding. Tevens zijn onze starterkits vele malen makkelijker en vriendelijker voor de startende damper.

De nadelen

Het enige nadeel van e-sigaretten bestaat uit het vooronderzoek dat je moet doen. Je zal moeten leren omgaan met de e-sigaret, ondanks dat dit slechts een klein nadeel is, kan het voornamelijk in het begin nogal ingewikkeld lijken.

Daarnaast zal je in het begin de juiste e-liquid voor jou moeten vinden, er zijn meer dan 160 smaken en verschillende gradaties nicotine. Door de ruime keuze zal je in het begin veel moeten experimenteren en meerdere smaken uitproberen.

Als je eenmaal de juiste smaak hebt gevonden, zal je damp ervaring alleen maar beter worden, neem daarom ook nooit genoegen met een slechte smaak die je niet bevalt. Er zijn traditionele tabak smaken, fruitsmaken, koffiesmaken etc. voor ieder wat wils.

 Wat kan je verwachten van e-roken?

Wanneer je voor de eerste keer de overstap maakt van tabak naar elektronisch roken zal je veel veranderingen doormaken die goed zijn. Sommige dampers zeggen dat ze beter konden ademen,  minder snel buiten adem zijn, geen last meer hebben van een verschrikkelijke hoest en anderen merken een verbetering in hun immuunsysteem.

Echter zijn er een aantal dingen die je eventueel kunt verwachten wanneer je overstapt van de 4.000 chemische stoffen die zich bevinden in een reguliere sigaret naar een elektronische sigaret. Hier zijn een paar waarover wij hebben gehoord of hebben meegemaakt (dit betekent niet noodzakelijk dat jij hier last van zult hebben):

 • Hoofdpijn;
 • Hoesten;
 • Pijn op de borst;

Deze bijwerkingen kunnen zich vertonen in het begin doordat je geen reguliere sigaretten meer rookt noch behoefte hebt aan reguliere sigaretten doordat je de nicotine binnenkrijgt waar je lichaam naar vraagt.

Geld besparen met dampen

Geld besparen is misschien wel dé reden om over te stappen naar elektrische sigaretten. 1 flesje e-liquid van 10ML is namelijk gelijk aan 5 pakjes sigaretten en kost slechts €3,95.

De aankoop van een starterkit is slechts éénmalig waardoor het in een begin een iets duurdere investering is (indien je een goede e-sigaret koopt zal de prijs wat duurder zijn, denk hierbij aan een prijs tussen de €20,- en €40,-).

Veelgebruikte termen

Aangezien de kans groot is dat je nieuw bent in de wereld van dampen en misschien nogal verward door alle termen die gebruikt worden op fora, chats en websites zoals deze hebben we een korte lijst met veelgebruikte termen verzameld en verklaard hieronder.

 • TH – Throat hit: het tintelende gevoel in je keel
 • Damp :de “rook” die afkomt van een e-sigaret
 • Dampen : Het gebruik van een e-sigaret (gelijk aan de term roken, bij het roken van een reguliere sigaret)
 • E-sig of E-sigaret: Elektronische sigaret
 • PV: Personal Vaporizer (persoonlijke damper)
 • Cart: Cartridge
 • Cartomizer: een atomizer gebouwd in de batterij, deze wordt gekenmerkt als wegwerpbaar. Deze worden voornamelijk gebruikt in de shisha pen.
 • E-liquid: de vloeistof (met of zonder nicotine) die wordt gebruikt om de atomizer te vullen
 • PG: Propylene Glycol
 • VG: Vegetarische Glycerin
 • PEG: Polylethylene Glycol
 • A- Cig: Analog cigarette ( een analoge / normale sigaret )

 

Bedankt voor het lezen van deze korte handleiding, indien u vragen of opmerkingen heeft horen wij dit graag, dit kan door simpelweg een reactie te plaatsen hieronder.

Als het bovenstaande u nieuwsgierig heeft gemaakt en u wilt een kijkje nemen in onze webshop klik hier

nix18 logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *