De elektrische sigaret is geen opstap naar een echte sigaret

nix18 logo

Recentelijk hebben twee onderzoekers een belangrijke ontdekking gedaan over elektronisch roken. Deze ontdekking zorgt voor een sterk tegenargument tegen de veelgebruikte stelling (door voornamelijk de media) dat: “elektronisch roken tieners en soms zelf jongere kinderen aanspoort om te beginnen met roken“.

Gedurende een persconferentie bij de AACR (American Association for Cancer Research), hebben Theodore Wagener, Ph.D. en Scott Leischow van de Mayo Clinic’s cancer prevention and control program hun bevindingen geopenbaard over een onderzoek met 1300 studenten. De studie, die nog getoetst moet worden en gepubliceerd in een medisch blad, heeft niet alleen de mythe ontkracht dat elektronische sigaretten tieners aansporen om tabak te gaan roken maar ook dat de meerderheid van tieners die elektronische sigaretten probeerden geen nicotineproducten gebruikten.

Een maand geleden heeft het CDC gegevens vrijgegeven die aantonen dat het gebruik van elektronische sigaretten is verdubbeld tussen 2011 en 2012. Het is echter zo dat 9 van de 10 studenten die elektronische sigaretten probeerden ook al gebruik maakte van gewone sigaretten. Het CDC heeft niet gezegd of ze voor of na het roken van elektronische sigaretten begonnen zijn met roken. Hieruit kunnen we concluderen dat elektrische sigaretten gebruikt worden als alternatief op de tabak variant en dus niet als startpunt om te beginnen met roken.

Deze aankondiging ontkracht de interpretatie van de studie van het CDC. De gemiddelde leeftijd van de 1300 studenten was 19 en slechts 43 van hen zei dat hun eerste nicotineproduct een elektronische sigaret was. Verder is het zo dat slechts één van deze 43 daarna begonnen is met het roken van normale sigaretten. De meerderheid gaf aan geen nicotine of tabak te gebruiken. “Het leek erop dat de elektronische sigaretten nergens tot aansporen”, alsdus Wagener.

De FDA (American Food and Drugs administration) gaat binnenkort de regels over elektronische sigaretten opstellen, dit kan een belangrijk bewijs zijn om de rokende gemeenschap te beschermen. In werkelijkheid zal dit echter weinig effect hebben op de beslissing van de FDA. Ze zullen de regels waarschijnlijk al maanden geleden hebben vastgesteld.

Tot nu toe weten we dat slechts 2,3% procent van de ondervraagden door een elektronische sigaret begonnen is met roken. Ik weet niet wat u daarvan denkt maar dit percentage is veel te laag om te suggeren dat elektronische sigaretten kunnen aanzetten tot roken. Ik zal u up to date houden met informatie zodra de studie goedgekeurd is voor medische publicatie maar tot dan hebben we in ieder geval een klein wetenschappelijk bewijs dat elektronische sigaretten niet aanzetten tot tabak roken.

Wat denkt u? Zet de e-sigaret mensen aan tot roken? Bent u zelf begonnen met roken door de e-sigaret of kunt u zich net als ons niet inbeelden waarom iemand over zou gaan tot het roken van reguliere sigaretten na gebruik van een e-sigaret?

Ons product is bedoeld voor rokers van 18 jaar en ouder om een minder schadelijk alternatief te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *